::Jadi Pomen Tengah Hujan::.

Assalamuaikum dan selamat pagi...
Post sebelum ni pakcik lupa nak bagi salam...
Teruk betul pakcik ni, so dari sekarng kena amalkan memberi salam sebelum mangarut lebih panjang...


Pagi ni datang kerja memang mencabar...
Segala ilmu pomen(membaiki moto) yang terbuku di dada telah teruji...
Apa tidaknya, moto kesayangan pakcik meragam semasa on the way ke tempat kerja...


Pakcik sekarang bukan kerja pon, baru praktikal...
Pakcik buat praktikal kat Melaka, Negeri Bandar Teknologi Hijau...
Tempatnya di rahsiakan demi keselamatan rakyat sejagat...
Pakcik ni stay kat Rembau, so ulang alik la datang kerja di Melaka ni...


Hari ni nak dijadikan cerita, moto pakcik meragam...
Masa tu pakcik baru je masuk highway(tol simpang ampat)...
Keadaan cuaca pada pagi ni hujan renyai-renyai, jalan agak basah...
Dengan kelajuan supersonik pakcik memecut, berlumba dengan sebuah lori...
Tiba-tiba moto pakcik tersedu-sedu...

"Apo kono pulak ngan moto nie", pakcik bermonolog.


Demm...lori tu dah jauh kehadapan menuju garisan penamat...
Pakcik pun berhentikan moto pakcik, masa tu enjin moto dah mati...
Sungguh meruntun jiwa pakcik,dengan keadaan cuaca yang sungguh "romantis", moto kesayangan pakcik buat hal...

Masa tu pakcik belum lagi sampai R&R Restoran Jejantas...
Sesiapa yang selalu ulang alik guna jalan ni dia tahu la..
Pakcik kuatkan tenaga, cuba start balik moto pakcik tu...
Guna manual punya, sebab moto pakcik takde electric starter...
Kayuh punya kayuh, takmo hidup jugak...
Ada juga pakcik cuba tahan moto yang lalu kat situ...
Tapi hampa, mana la ada orang nak berenti, dah la time hujan kan, tambahan pula orang berkejar untuk ke tempat kerja masa tu...
Pakcik cuba dan cuba lagi...
Hampir putus harapan pakcik...
Sambil-sambil tu pakcik masih cuba menahan orang yang lalu kat situ...
Tiba-tiba ada la insan mulia berpatah balik kearah pakcik...
Yela, dorang patah balik la sebab dorang laju,dah terlajak dari tempat kejadian...
2 orang, menaiki moto Yamaha LC kaler hitam...


Orang : Kenapa ni...?
Pakcik : Entah la, enjin tiba-tiba mati...dah start tapi xmo hidup. Abang nak kemana...? Boleh mintak tolong..?
Orang : Saya nak ke Ayer Keroh...Tolong macamana...?
Pakcik : Sama la kita, boleh tolong tunda moto pakcik tak...?

Orang : Jauh lagi tu nak ke Ayer Keroh, lagi pun saya nak cepat, ada kematian.
Pakcik : (Innalillah...) Takpe la bang, abang gerak dulu la kalau macam tu.
Orang : Mintak maaf ye.
Pakcik : Takpe-takpe...Abang gerak dulu.



Situasi  budak tu lagi penting dari pakcik, pakcik paham...
Pakcik kuatkan tenaga batin pakcik, buka seat dan ambik segala peralatan bedah untuk baraikan moto pakcik...
Buka dalam, buka luar, buka dengar sini buka apa yang patut...
Kasi gosok-gosok sama itu spark plug, kemaskan mana yang patut...
Then pakcik cuba start...
Vrrrooommmmmmmm............

Alhamdulillah dah hidup...cepat-cepat pakcik pasang balik baju coveset moto pakcik...
Kali ni bawak slow jela...
Jangan lupa, masa ni tengah hujan lagi...
Nak dipanjangkan cerita, moto pakcik mati enjin skali lagi...
Betul-betul kat signboard 2km exit Ayer Keroh...
Tanpa berfikir panjang, pakcik terus buka coverset macam tadi...
Ketuk sana, ketuk sini, siap...
Berpeluh tu takyah nak cite la, bercampur pula dengan renyai hujan...
Siap je, pakcik terus gerak...
Masuk Ayer Keroh terus cari bengkel...
Sekarang moto kesayangan pakcik tu di-operate kat bengkel berdekatan dengan MITC...
Janji petang ni nak ambik dengan apek tu...
On kos katanya RM109, pokai la pakcik, Dah la kerja takde dapat gaji...
Terima kasih kepada member sepejabat pakcik kerana sudi pergi ambik pakcik kat situ...
Petang karang tolong hantar sana semula ye...hehe...

Ni la gambar awek
 moto kesayangan pakcik...
Tapi ni lama punye, yang latest belum bergambar lagi...


kalau rasa gambar ni xjelas,penyet jer tetikus kat atas gambar


pesanan tuan tanah : Amat memenatkan...cerita ni lagi ringkas dari pengalaman sebenar.

2 Kritikan Bernas:

CTK said...

lawa mOto derrr...

baik gak kamu neh, lau org laen, da rembat mOtO budk tuh..hehe

Xavi De said...

>>CTK : pakcik ngn moto mane lagi lawa...?hehe
lau pakcik rembat moto dia, sape nk bawak moto pakcik...??? ngeh2