.::Bertuahnya Kamu Wahai Wanita::.

Assalamualaikum dan salam hari-hari...
Petang ni pakcik pakai kopiah jap nak jadi alim sikit..hehe
Pakcik just nak share apa yang di-share oleh kawan pakcik kat pesbuk...
Korang baca jela ye, mudah-mudahan korang boleh jadi lebih baik dari hari ini...
Kenapa pakcik sebut korang...???
Yela, ni kan pasal orang perempuan, pakcik ni lelaki, kalau xpercaya tengok bulu ketiak pakcik...
Korang tu merujuk pada perempuan-perempuan yang ada kat luar sana...
Dah panjang pulak pakcik mengarut, korang baca jela...

Beruntungnya seorang wanita…
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari
Cuti ini bukan cuti suka hati
Tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah.
Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. .
Beruntungnya seorang wanita
 Sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya… 

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung
Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.
Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita,
Jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Berpeganglah kamu kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin,
 Itu dianggap mati syahid,
 Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang kafir dia tak dapat masuk Syurga tapi,
Allah beri kelonggaran siksa kubur.

Untuk peringatan semua wanita yang bersuami
Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala
Tetapi dosa-dosa suami dia tidak menanggungnya…

Di akhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari…
Contohnya bila dia redha suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah..
Ganjaran  akan diberi keatasnya jua..

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,
Dia tidak mahu masuk syuga tanpa suaminya,
Jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk melepasi titian untuk masuk ke syurga.
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan
isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.
Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami  
 Dia tak akan dapat pahala extra ini.

Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah,
Segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik,
Dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..
Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.

Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki, juga bukan dari tapak kaki.
Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu (lelaki) ,
Lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita, dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.
Oleh itu wanita sekalian, sayangilah diri anda dan Suami (jika dah kahwin) anda…
~sekadar gambar hiasan~
pakcik lupo mano pakcik rembat gambo nie,
kalau tua dio ado sini, pakcik mintok maap la yo


Bukan pakcik taknak buat link credit pada orang yang share nie...
Tapi tuan empunya badan warak, gambar profile pun pakai purdah...
So pakcik hormat beliau...


Sekian saja tazkirah petang pakcik pada hari ini...
Sehingga kita bertemu lagi di hari dan waktu yang lain...
Tu pun kalau pakcik panjang umur...
Yang baik datangnya dari Allah S.W.T, yang buruk datangnya dari pakcik...
Adios amigosta...Wassalam...


pesanan tuan tanah : mood rindukan seseorang yang sedang lupakan diri ini...

4 Kritikan Bernas:

Fara Ada said...

alaaa pakcik npe tu menyorok balik pintuu..rindukan org jauh yeee...xpelah pakcik sesekali mesti terlintas jgk difikiran dia pasal pakcik...hehe
nice entry!

Xavi De said...

>>Fara Ada : kalau boleh nak nyorok celah batu, jadi ulat..huhu.. anyway, thanx..:)

**::CIKNUURUL::** said...

bertuah jd wanita ni tp ade jgk wanita yg bertuah!xreti nk jge maruah dn kehormatan dri,.nauzubillah,.

Xavi De said...

>>**::CIKNUURUL::** : kita berdoa jela semoga mereka terima taufiq dan hidayah dari DIA sebelum mereka temui ajal...:)