.::Mulia Sungguh Hati Insan Itu::.

Assalamualaikum...semoga kamu, kamu dan kamu bahagia di samping orang tersayang...
Pakcik cuma ingin berkongsi cerita yang berlaku depan mata pakcik petang tadi...

Kejadian ni berlaku semasa pakcik dalam perjalanan pulang dari tempat pakcik lepak kerja...
Pakcik memandu menunggang evo X honda kapcai masa tu...
Sambil membontoti follow sebuah kereta Proton Waja...
Kelajuan kapcai pakcik pada masa tu mencecah takat didih enjin jet Apollo...
Yela...follow Wajavo kot...
Dari jauh pakcik nampak seorang pemuda yang sedang menunggang motosikal tiba-tiba brek secara mengejut di bahu jalan...
Pemuda tersebut berlari ke tengah jalan di lorong sebelah kiri dengan perasaan cemas...
Sambil menahan kereta Waja (yang pakcik sedang follow) sambil memberi isyarat supaya kereta Waja tu perlahankan kelajuan dan menukar ke lorong kanan...
Jalan 2 line, korang faham tak...?
Yang tak faham tu buat-buat faham...
Pakcik awal-awal lagi dah nampak, so pakcik sempat menukar ke lorong kanan...
Pemandu Waja tersebut maybe lapar sangat sampai tak perasan pemuda tersebut, then........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Baca dulu pakcik nak cerita ni, suka hati korang je pikir Waja tu langgar pemuda tersebut...
Bila dah dekat tu baru pemandu tersebut perasan...
Di menukar ke lorong kanan secara mengejut...
Hampir terlanggar pakcik...
Dalam hati dah mula menyumpah sesumpah tersebut...Abestos
MasyAllah...puasa ni, pakcik cuba bertenang...
Masa melintasi pemuda tersebut pakcik sempat menoleh ke arah beliau...
Guess what....???
Ada seekor anak kucing terbaring kat tengah jalan tu...
Pemuda tersebut ibarat bertaruh nyawa semata-mata untuk menyelamatkan nyawa anak kucing tersebut...
Pergghhh...sentap hati pakcik kejap...

Korang bayangkan...
Time tu waktu puncak orang balik keje,
Perut lapar kejar nak berbuka puasa,
Jalan kat situ agak berbukit, on the way turun masa tu, mesti laju kan,
Berderet-deret lagi kereta kat belakang Waja tu...

 kalau tak, jadi camni haa anak kucing tu

TAPI...pemuda tersebut berani bertindak sedemikian semata-mata untuk nyawa seekor kucing...
Pakcik memang tabik spring pada pemuda tersebut...
Beliau memang seorang HERO...
Syabar brader, semoga Allah balas budi kamu...

kalau anak kucing tu boleh berkata-kata
 
pesanan tuan tanah : apabila terdesak, manusia akan lakukan sesuatu tindakan luar jangkaan dan luar dari kotak pemikiran waras seorang manusia normal.
<----terharu

14 Kritikan Bernas:

Umie Artoqiemie said...

hero kucing ! ^_^
saya juga pencinta kucing .

Xavi De said...

>>Umie Artoqiemie : bagus2..sama la kite..:D

akoo pae said...

huu bagosnye pemuda itu..
die single tak weh??
kakakaka

Xavi De said...

>>akoo pae : pemuda tu anak da sedozen, bini da culup quota...keh3x...

Fara Ada said...

hahaha pakcik sj je kan ckp cmtu..xkasik akoo masuk line...
hehehe mesti pemuda tu sgt2 la sygkan binatang..
dulu msa sekolah..pernah jgk mengalami situasi mcmni...masa tu along tgh drive..slow jelah..xjem pun..tetiba ternampak anak burung kecik je tgh jalan...slowkan keta..tgk2 edup lg...alg benti kan keta...ada la sebuah dua keta lalu..
along ambik..kitorg bwk blk umah..bela..kununnya nk bela sampai dia sihat..
bg makan beras...cacing..
tp umo dia xpjg...dia mati jgk akhirnya.walaupun ada jgk bberapa kali cuba bio kan dia kt pokok..nk kasik terbang..mana tau kot xselesa dok dlm umah kan..tp dia xterbang2..dia mati dlm umah..:)

Pinky Pixie said...

meremang bulu roma bile bace.. huhu.. mmg batul2 nampak dia syg kucing tu. wuuuu. sedihnyaaaa.

soooooour said...

kucing tu tido tengah jalan or ppe??

Xavi De said...

>>Fara Ada : haha..mmg..:p
manakan sama mak burung dengan manusia yg menjaga anak burung..:) da sampai ajal nk wat camne kan, at least kita cuba untuk menolong.

>>Pinky Pixie : sgt2 penyayang..=) nah tisu sekotak wat lap hingus..keh3x.

>>soooooour : tah..sebok jer pemuda tu, mungkin juga anak kucing tersebut nak bunuh diri..wahaha...

♥Putri ilyanie♥ said...

baiknya hati pemuda tersebut.. i like... ^_^

Xavi De said...

>>♥Putri ilyanie♥ : begitu mulia hati beliau..:)

izzah ® said...

pakcik ni suka kucing..pakcik yg sorang lagi tu 'suka' gila kucing..:P huhu

Xavi De said...

>>izzah ® : pakcik yg mane..? kenapa suka tu mesti dalam braket? hehe

CTK said...

fuhyoo...sapekah jejaka itu..sy sudah terpikat kepadanya..hahaha.suka weh ada lagi lelaki gitu...nak nanges ase..hukhuk..

Xavi De said...

>>CTK : siapakah siapakah siapakah...?
masih ada insan berhati mulia di bumi Allah nie..:)