.::Kenangan Bersama Mu::.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Kerinduan menggunung kepada mu sahabat...
Terkenang saat suka duka bersama...
Aktiviti harian yang berulang kali kita lakukan bersama tapi tak pernah mengerti erti jemu...


Masih terbayang saat kita mengejar bola dikala waktu hujan...
Masing-masing mengeluarkan dribble skill bertaraf internationale...
Tak kenal erti penat, tak endah dek sejuk walaupun suhu telah mencapai bawah tahap beku...
Bila terkenang gelagat korang, buat aku tersenyum sendiri...
Apa tak nya, bersemangat giler bila di ajak bermain futsal di pagi hari di hujung minggu...
Yang tak pernah bangun awal pagi pun boleh terjaga, semata-mata untuk ber-futsal...
Siap ada jadual siapa tukang kejut pagi...

Tak puas bola padang waktu petang, sambung pulak futsal di court pada waktu malam...
Kaki bangku, kaki kerusi, kaki meja, kita tak kisah...
Asalkan main tak gaduh, on jer...

 bersemangat giler sebelum mendaki bukit belakang kolej...=)

Aku tersenyum lagi bila teringat peristiwa kita ponteng kelas semata-mata untuk pekena roti canai...
Oppssss...bukan salah kita kan, siapa suruh Encik dot dot dot tu liat bangun pagi...
Terbaik punya pensyarah, kami sayang kamu...hehe...
Dinner memang best...
"Konvoi" beramai-ramai menuju ke kedai yang memang berpatutan harga, berkualiti dan berkuantiti sememangnya bersesuaian untuk pelajar macam kita...
Nasi goreng dot dot dot + telur mata + sup kosong + teh O beng...
Nasi koboi telur, nasi koboi ayam...
Menu istimewa hampir setiap malam...

Masih segar di ingatan aku tragedi di bulan Ramadhan...
Bersemangat keluar bersahur di luar...
Skali singgah di satu warung tu, boleh pulak owner dia buat tak nampak pada kita...
Aku tengok kau, kau tengok aku, dah macam tengok hantu...
Apa lagi, angkat bontot, cari kedai lain...
Mujur lah kita sempat bersahur hari tu, kalau tidak memang berbakul-bakul makcik tu kena sumpah seranah kan...
Hahaha...tu semua kenangan...bila diingatkan kembali, boleh buat aku tersenyum sendiri...
Jarang dibuat orang berbuka puasa ditepi pantai, geng kita je yang romantik, berbuka puasa sambil menikmati desiran alunan ombak memukul pantai...
Walaupun hanya berbekal nasi putih, sedikit lauk pauk dan berkongsi air, masih berselera kita berbuka bersama...
Masihkah kau ingat wahai sahabat tragedi dimana juadah berbuka puasa kau dirembat oleh jembalang...
Terdesak sangat manusia itu, sampaikan makanan pun di"sapu"nya...
Kau halalkan jela ye kawan, mungkin dia lebih memerlukan...
Aku juga tak kan lupa kenangan dimana kita membeli ayam masak merah berharga RM5 seketul, mujur tak tersedak mati kat situ je...
kenyang 5hari 5malam makan ayam tu kan...haha

 berselera menikmati eskrem di depan pintu utama sebuah pasaraya

Ber-konvoi bersama korang adalah konvoi terbaik pernah aku rasa...
Perjalanan yang jauhnya beratus kilometer tak terasa penat bila bersama...
Bersemangat nak balik raya punya pasal, sampai tak tidur malam...
Sebelum bilal bangun untuk ke masjid atau surau untuk mengazankan azan subuh, kita sudah mula bertolak dari kolej menuju ke kampung halaman...
Terasa seperti jalanraya tu datuk kita yang punya...
Sesuka hati nak merembat line mana...
Suhu yang sejuk pada waktu dinihari terasa seperti kita ride di Holland pada musim salji...
posing maut semasa berdating di shopping complex 
Ingat lagi tak satu hari tu kita beria-ia mahu pulang ke kampung pada bulan Ramadhan...
Dek kerana tak sempat sampai ke kampung halaman pada waktu berbuka, kita terpaksa berbuka hanya dengan sekotak air kotak dan sebuku roti...
Itu pun dah cukup kenyang, mana tak nya, dalam kepala hanya nampak rumah je...
 posing sakan, padahal kena denda

Gambar ni, kau ingat lagi tak pada gambar ni...
Masa ni kita baru-baru lagi kenal...
Semester pertama katakan...
Tapi yang tak leh bla, baru masuk dah buat hal...
Dah la kena denda, sempat lagi bergaya depan kamera...haha
Siap kena halau dari kelas lagi tu, tak pasal-pasal kena tunggu kedai fotostat buka pagi-pagi buta...

merenung masa depan yang masih kabur

Setiap kali ada apa-apa event, pasti pantai menjadi venue nya...
Itulah untungnya belajar dekat dengan pantaikan...
Ya...pantai ini dah banyak menyaksikan gelagat kita...
Pantai ni la tempat korang dating, pantai ni la tempat aku layan jiwang karat, pantai ni lah sebahagian dari hidup kita sewaktu kita di sini...
Orang lain kalut cari pakai untuk pergi event dinner pada malam tu, tapi kita masih sempat berdating di pantai yang agak jauh dari kolej...
Awal-awal pagi dah keluar...
Bergambar dengan pelbagai gaya untuk dijadikan kenangan...

muka-muka penyangak, termasuk aku

Ni antara muka-muka yang bertanggungjawab dalam meng-handle dinner semasa semester 3...
Macam-macam idea keluar semasa nak buat kerja, yang itu nak macam ni, yang ini nak macam tu...
Tapi syukur alhamdulillah, event malam tu berjalan dengan lancar...

Kalau tak silap dalam semester ini jugalah kita terima sekumpulan kawan baru dari kolej lain kan...?
Makin ramai keluarga dalam kursus kita...
Baru la segar sikit nampak muka-muka baru...haha...
Korang memang best...tak kira dari mana asal korang, bila kat sini, kita satu family...
A big family...

dinner event terakhir kita

Our last dinner event, thanks a lot to our juniors sebab kami dah banyak menyusahkan korang dengan memeningkan kepala korang semua untuk fikirkan satu tema yang sesuai untuk malam itu...haha
Ala...biasa la, seniors korang ni nak manja-manja sikit...
Yela, time ni la nak banyak songeh kan...
Jangan marah, kan kami yang dirai pada malam tersebut...hehe...

Macam-macam gaya ada pada malam tu...
Paling aku tak leh bla, member aku sorang ni...
Around 8.30malam event, pukul 8.00malam baru dia keluar pergi cari pakai untuk pergi dinner tu...
Memang terbaik....tak pernah di buat dek orang la bang oii....
Birthday boy dirai pada malam tu...
Beliau juga merangkap prince pada malam tu...
Prince pun pakai kasut koyak...haha...
Peduli apa kan...

banyak bezanya antara sahabat, teman, rakan dan kawan

Kalau nak diceritakan semua kenangan kita, pasti tak habis hanya dengan satu malam...
Yang pastinya semua kenangan itu akan tersimpan kemas dalam kotak memori ku wahai sahabat...
Akan ku ceritakan kisah kita pada anak cucu ku nanti,insyallah...
Setiap pertemuan pasti ada perpisahan...
Apa yang menghubungkan kita hanyalah kenangan...
Kenangan dan pengalaman yang kita lalui bersama pasti tiada nilainya...
Terlalu mahal untuk disamakan dengan sesuatu...
Sekarang masing-masing dengan haluan sendiri...
Walau apa pun bidang yang korang ceburi, aku iringinya dengan doa...
Semoga kau berjaya wahai sahabat...
Insyallah, kalau ada jodoh pertemuan, akan kita ketemu lagi di lain masa...

Ni entry khas untuk mengimbau kembali kenangan pakcik dan rakan seperjuangan semasa di "sekolah"...
Banyak kenangan bersama mereka...
Oh ye...sebelum pakcik lupa, diantara mereka ni ada sorang dua adalah blogger...
Agak famous la jugak...
Pakcik tinggalkan link, sudi-sudilah korang singgah belog dorang ye...

Si mamat hijau -- blogger bebas, simple but nice
Wert -- juga blogger bebas, ideology yang tah pape
Epul -- yang ni minat giler-giler dengan muzik. kalau rasa-rasa korang nak tempah lagu boleh la buat tempahan sekarang sebelum beliau famous ye...haha
Si Geek -- yang ni power dalam bab-bab komputer
Awek cun -- minah spek cun gler layan IT,haha

Ni jela yang pakcik tahu, kalau ada lagi insyallah pakcik update...

Pesanan Tuan Tanah :
Don't walk in front of me, I may not follow.
Don't walk behind me, I may not lead.
Walk beside me and be my friend.

20 Kritikan Bernas:

Fara Ada said...

wah! entri paling panjang yg pernah para baca..hehe ni kenapa ni?
tgh emosional teringatkan memori lama dgn kawan2 ke pakcik? hehe

Xavi De said...

>>Fara Ada: haha...biase la, dah tua2 ni, teringat lak kenangan zaman muda2...XD

Yatie Musa said...

wahh, layan futsal juga eh? pehh

pakcik, ade kekawan yg single lg x? nk knal.. bhahaha.

entry yg amatlah panjang. suspek ah dengan pakcik.

CTK said...

ensemnyer kawan2 pacek..haha
terharu bace entri neh..semOga persahabatan kamu semua kekal ye :D

Xavi De said...

>>Yatie Musa : layan la jugak, tapi maen xserius pun, xbez maen serius..huhu.
ramai yg single, sbb sume belum kawen..XD
panjg ker? gambar jo lobey kot..:p

>>CTK : tgk r pakcik ensem ker tak, kawan2 pon mesti ensem...haha, perasan lebih...XD
thanx...:)

My SweetPea said...

tringat gak masa zaman blajaq dulu......bestnya kalau dapat wat reunion....:)

~~faizatul akma~~ said...

entri ni sesuai dgn lagu sahabat selamanya by padi..hehehehe =)
ukhwah fillah abadan abada~

stuck said...

dah boleh masuk pertandingan essay nih..hahhah~

akoo pae said...

hahaha macam puisi untuk kekasih dahh

Nurmaisarah Ismail said...

Boleh buat novel (:

Xavi De said...

>>My SweetPea : mmg bez..time tu la nk bercerita balik cerita lama...:)

>>~~faizatul akma~~ : lagu upin ipin ker...?hehe
TQ...=)

>>stuck : agak2 leh dapat 1st prize tak...? hehe

>>akoo pae : persahabatan...^^,

>>Nurmaisarah Ismail : kalau buat novel kompom orang xleh nk baca, pening sbb ayat makin berterabur...haha

CTK said...

oh..pacek ensem ke? mne stu pacek neh?

shida said...

lama x sggah sini..hee~~
nice entry n berjela-jela panjangnya..ahaks..~~~
sandarkan pada kenangan jer

teema chan said...

ex uitm dungun ey ?

soooooour said...

wat reunion la.....baru best..ada yg da kawen..da kaye...seronok tngk mmbr2...

fulas said...

yg kne denda tu stail..1st time slain ari isnin aku pkai kmeja...pstu yg bestnyer tu ari rmai geng2 kemja putih...hahaha

Xavi De said...

>>CTK : haha..hensem... hensem la sgt...XD

>>shida : ni time rajin buat karangan...hehe
ewah, mcm jamal n siti sarah lak...X)

>>teema chan : ye saya...:)

>>soooooour : kena tggu 5 tahun lagi, baru bez nk wat reunion, ada yg bawak anak berderet2...hehe

>>fulas : haha...nerd lagi time tu, baju pon masuk dalam...XD

stuck said...

teringat kenangan kenangan mengusik jiwa ke?? hehehe~

EmpayarUtama said...

Banyak kan kenangan ngan kengkawan dulu-dulu; especially kalau kita antara yang agak sengal huahahahahahahah

Siti K------- said...

nk tgk pacek....haha