.::Ujian Allah pada Jo Yee::.


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Pakcik rasa korang semua mesti dah tengok video ni di YouTube or FB maybe...
Tapi tak kisah lah, pakcik still nak buat entry pasal budak ni...
Ni just nak tunjukkan yang bertapa pakcik happy and bersyukur pada Allah kerana dengan izinNya, pintu hati budak ni terbuka untuk peluk Islam...
Disebalik apa yang Dia aturkan, pasti ada seribu manfaat yang terselindung...



Seriously pakcik cakap, pakcik memang kagum dan bangga dengan budak ini...
Dia seorang yang betul-betul kuat semangat bagi pakcik...
Dari keturunan cina yang kuat agama Kristian...
Berkemungkinan akan menjadi paderi perempuan pertama yang muda, boleh bertukar kepada agama Islam...


Bayangkan remaja yang umur baya dia sudah terbuka hati untuk mencari kebenaran dalam beragama...
Tak sama macam kebanyakkan remaja kita (Melayu) yang sememangnya dilahirkan dalam agama Islam, lebih gemar mencari keseronokan dalam hidup...
Bukan semua, tapi kebanyakkan memang macam tu...
Tak perlu korang nak cakap pakcik ni budget bagus ke apa...
Korang sendiri boleh nampak dengan mata kepala  korang sendiri...
Pakcik juga berketurunan Melayu...
Bukan bercakap atas dasar berat sebelah atau pilih kasih...
Tapi kenyataan, sudah terang disiang hari, masih nak suluh guna sport light...

 hidup matiku hanya untuk-Mu ya Allah

Pakcik berdoa semoga Allah panjangkan umur budak ni...
Dengan harapan dia akan menjadi seorang pendakwah yang berjaya...
Dengan segala pengalaman dan rintangan yang amat bernilai dalam hidup dia, Insyallah dia boleh membawa sinar baru dalam menarik minat remaja kita untuk lebih menghampiri agama Islam...
Syukur kepada Allah kerana Dia bukan sekadar memberi hidayah pada budak ni, malah Dia juga memberi taufiq padanya...
Ada segelintir golongan, Allah beri hidayah, tapi tak beri taufiq...
Begitu sebaliknya...

 Hanya dengan sedikit sinaran cahaya, kita dapat melihat.
Yang kelam jadi terang.
Begitu juga dengan hati, hanya dengan sedikir sinaran iman,
Insyallah kita akan takut untuk menghampiri kemungkaran.

pesanan tuan tanah : ehem-ehem...budak ni lawa...bertuah sape dapat beliau.



11 Kritikan Bernas:

Santri T.P.I.N.I said...

alhamdulillah...Allah berikan hidayah awal padanya...kepada kita semua, selalu berdoa agar kekal di dalam Islam, amin...

jat said...

bila dilahirkan islam, berapa ramai yg akan terus mdalami n mkaji islam sendiri?

hamdan lillah.. moga hatinya tak berbolak balik setelah dberikan hidayah & semoga hati kita semua tetap dlm jagaan-NYA.. insyaAllah.

stellaizz said...

i love islam :)

~Nana 귀여운~ said...

Alhamdulillah, sekuat mana pon pegangan nya kepada agamanya terdahulu, kalau dah melihat keindahan islam pasti hati terbuka untuk memeluknya...

CTK said...

pak cik gatai..haha

ct suka sgt tgk org yg mula masuk ISLAM neh...ase cm nk nangis...bukan senang nk dapat hidayah.. alhamdulillah tuhan da bukakan atynyer :)


p/s : acu cuba try test ngOrt dia :D

Fara Ada said...

Alhamdulillah....
tksh pakcik sbb buat entri ni..share sama rakan2 blog..
semoga diperkuatkan lg jgk iman kita lepas ni...
InsyaALLAH...

Xavi De said...

>>Santri T.P.I.N.I : aminn...mudah2an..:)

>>jat : btl tu, kadang2 tu org mualaf lagi suke mendalami ilmu Islam berbanding kita yg sedia Islam sejak dari lahir lagi...

>>stellaizz : me too...=)

>>~Nana 귀여운~ : btl...Islam itu indah...;)

>>CTK : bukan gatai, tapi miang ckit jer..hehe
pakcik pun tersentuh masa dengar pengakuan dari si dia sendiri, kiranya bukan cerita dari mulut ke mulut..
p/s : errr..no komen..haha

>>Fara Ada : sama2..insyallah, mudah2an...:)

CTK said...

hehehe...smoga lebih ramai yg peluk islam :D

p/s : ceh! :P

Xavi De said...

>>CTK : mudah2an...Islam itu Indah...:)
p/s: apa ceh2...? keh3x...

dhiera said...

islam itu universal. sesuai untuk sepanjang zaman~

psst: tak dapat tengok video tu. ofis block youtube dgn fb~

Xavi De said...

>>dhiera : btl3...Islam itu xkenal bgsa, asalkan dapat petunjuk dariNya, semuanya jalan....:)

p/s : alamakk...rugi r...lawa kot tuannya..hehe